Vision for CCS Zealand
CCS Zealand har til formål at fremme implementeringen af CO₂-fangst, -transport -lagring og –anvendelse i stor skala og herigennem blandt andet understøtte decarboniseringen i Europa. Samarbejdet skal fungere som et forum for opsamling, etablering og deling af viden, erfaringer samt resultater vedrørende fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO₂.
CCS Zealand vil arbejde for, at CCS implementeres i stor skala i Østdanmark. Et væsentligt element heri er at tiltrække CO₂ fra andre områder af Nordeuropa, så området får karakter af at være en CO₂-hub. Det vil reducere omkostningerne til at implementere CCUS i Østdanmark. Samtidig vil det være et væsentligt skridt på vej mod at gøre Danmark til europæisk lagringshub (se mere her).
Sikkerhed er en væsentlig del af arbejdet med CCUS. Eventuelle uheld i den indledende fase vil påvirke udviklingen af CCUS i hele Danmark og resten af Europa. Det er derfor væsentligt, at sikkerheden er i top i alle CCUS-projekter.
Vision for CCS Zealand
CCS Zealand ønsker at gøre Østdanmark til en af Europas vigtigste CO₂-hubs og understøtte, at Danmark bliver europæisk lagringshub. Det kræver fokus på hjemmemarked og import af CO₂. Ved at øge CO₂-mængderne gennem lokal CO₂-fangst, salg af fjernvarme og import af CO₂ fra Østersøområdet, reduceres omkostningerne til transport, lagring og anvendelse af CO₂. Østdanmark har gode muligheder for at blive en væsentlig CO₂-hub, da der er betydelige lokale CO₂-mængder, mulighed for onshore CO₂-lagre og stor erfaring med CCUS blandt virksomheder og universiteter.
Det er CCS Zealands vision,
- At der etableres CO₂-fangst på alle større punktkilder i Østdanmark og at der etableres CO₂-lagre i Østdanmark, som kan lagre den lokale og den importerede CO₂.
- At omkostningerne til CCUS reduceres i hele værdikæden gennem innovation og udnyttelse af fælles skalafordele
- At et marked for CO₂ muliggør fleksibelt køb og salg af CO₂ i Østdanmark og på sigt i hele Europa
- At punktkilder, lagre og PtX-producenter kædes sammen med infrastruktur, herunder rør, kompressorstationer og midlertidig lagring. Der etableres tilslutningspunkter, hvor lastbiler, skibe og tog fra Nordeuropa kan overføre CO₂ til og fra rørinfrastrukturen
- At overskudsvarme fra fangst, transport og anvendelse af CO2 anvendes til at fjernvarmenettene i Østdanmark kan udvides eller omstilles til mere grøn varme.
- At sikkerheden er i top, så CCUS i Østdanmark kendes på, at sikkerhed og forretning understøtter hinanden
- At parterne i CCS Zealand indsamler ny viden og deler relevant viden med hinanden med henblik på at understøtte de fælles målsætninger
- At borgerne i Østdanmark tager godt imod CCUS og understøtter anvendelsen af CCUS som klimaværktøj.