CO2-fangst pilles ned på ARC
I godt ni måneder har pilotanlægget til CO2-fangst snurret i stueetagen på Amager Bakke. Nu bliver det pillet ned, så hvilke erfaringer har ACR og DTU samlet op?
Berlingske har beskrevet CO2-fangst som “Maskinen, der skal redde Danmark og verden fra ukontrollable klimaforandringer.”
Og selvom det måske lige er at tage munden fuld, så er der store forventninger og forhåbninger til CO2-fangst-teknologien.
Det mærkede ARC da pilotanlægget til CO2-fangst den 24. juni 2021 blev indviet af Klimaministeren i følgeskab med Københavns overborgmester samt hhv. direktør og formand for ARC.
Siden da er teknologien blevet lovprist, og der er sat milliarder af kroner og euro af til at realisere teknologiens potentiale.
Over al forventning
I disse dage bliver ARCs pilotanlæg pillet ned, og dermed er det tid til at gøre status over de foreløbige erfaringer – her ni måneder efter indvielsen.
“Det er gået over al forventning.”
Jannik Kappel, der er projektleder for CO2-fangst hos ARC, er ikke i tvivl om, at de ni måneders testperiode har givet enormt meget vigtig viden om teknologien.
“Først og fremmest har vi vist, at det overhovedet kan lade sig gøre at fange CO2 fra et affald-til-energi anlæg. Derudover har vi lavet mange relevante forsøg og fået positive resultater.”
Store energibesparelser
Helt konkret har holdet omkring projektet fået viden om, hvordan anlægget kan sammensættes for at minimere energiforbruget og sikre optimal udnyttelse af spildvarmen, hvilket er vigtigt for både drifts- og anlægsøkonomien. Og derudover har de formået at sænke energiforbruget i forhold til tidligere forsøg, hvad der virkelig kommer til at batte, når pilotanlægget skaleres op til demonstrationsanlæg og derefter eventuelt fuldskalaanlæg.
“Og så har vi opdaget og håndteret mindre problemer – som for eksempel skumning – hvilket havde været et kæmpe problem, hvis vi havde kørt fuldskala fra start. Så havde der været skum på hele Amager.”
Skalerer op
Ved udgangen af året bliver næste trin på raketten så skudt af, når pilotanlæg bliver til demonstrationsanlæg, og vi går fra at kunne indfange mellem 20-40 kg til 160 kg CO2 i timen – eller knap 1.300 ton årligt.
Her skal der laves langtidstest på de bedste af de resultater, der er opnået på pilotanlægget.
Og hvor vi i første fase ikke har haft afsætningsmuligheder, er Jannik Kappel allerede nu i dialog med flere forskellige potentielle aftagere af den indfangede CO2 fra demoanlægget.
“Vi har ikke lavet nogen endelige aftaler, men vi har en god dialog med flere aftagere. De potentielle anvendelser spænder bredt fra fødevareformål, industrielle formål, brændstoffremstilling til egentlig lagring.”
Efter planen skal demoanlægget køre i døgndrift og bliver stående frem til august 2024.